Kawa z Ameryki Środkowej – co znajdziemy w dobrych sklepach?
Kawa produkowana jest obecnie w wielu częściach świata. Każdy region charakteryzuje się nie tylko unikalnym smakiem i aromatem. Istotna jest także metoda upraw. To wszystko sprawia, że kawa staje się unikalna i wyróżnia się na tle innych odmian. Nie inaczej jest w przypadku ziaren pochodzących z Ameryki Środkowej.
Kawa z Ameryki Środkowej – co ją charakteryzuje?
Centralny region Ameryki, mimo niedużej powierzchni, wyróżnia się powszechną uprawą kawowców. Taką działalnością zajmuje się wiele państw z tego regionu. Każdy z nich posiada unikalne cechy, które wyróżniają je na tle innych kaw. Podróż po Ameryce Środkowej zaczniemy od Gwatemali. Kraj ten jest bowiem jednym z kluczowych eksporterów kawy. Ziarna pochodzące z tego regionu są bardzo różnorodne, co jest zasługą zróżnicowanego krajobrazu. Tereny górzyste, równinne i wulkaniczne, dostęp do oceanów oraz bogata flora i fauna sprawiają, że kawa z Gwatemali zaskakuje na każdym kroku. Uprawiana tu arabika ma wiele odmian. Wszystkie łączy średnia lub mocna kwasowość połączona ze słodyczą i nutami owocowymi.
Kawa z Gwatemali i Hondurasu – gdzie ją kupić?
Wiodącymi regionami pod względem upraw kaw są Antiguan i i Atitlan. W pierwszym z nich dominują nuty ciemnej czekolady połączonej z orzeźwiającymi cytrusami. Karmelowy finisz dopełnia smaku. Atitlan z kolei zachwyca natomiast połączeniem ciemnej czekolady, orzecha i słodyczy. Nic więc dziwnego, że jest ona uznawana za jedną z najlepszych kaw gwatemalskich. Honduras także stawia na różnorodność, którą zapewnia niewielkie uprawy w małych gospodarstwach rolnych. Dlatego kawa z Hondurasu będzie miała inny smak, w zależności od lokalizacji konkretnej uprawy. Ziarna z obu regionów kupimy bez problemu w naszym kraju. Sklep z kawą z Ameryki Środkowej znajdziemy w sieci. Wystarczy kliknąć tutaj https://sklep.ctdepot.pl/kawa-z-ameryki-srodkowej. Bez wychodzenia z domu możemy więc zaopatrzyć się w niezbędne mieszanki kaw. Próbując różnych wariantów kaw z Ameryki Środkowej szybko znajdziemy swój ulubiony. A rytuał picia naparu z ich ziaren przestanie być monotonny.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.