Borówka amerykańska – bomba witaminowa, korzyści zdrowotne.
Borówka amerykańska, nazywana jest „Błękitnym skarbem” ze względu na korzyści zdrowotne. Nazywana jest także borówką wysoką lub niebieską jagodą, jest rośliną wieloletnią. Borówki należą do rodziny wrzosowatych. Owoce borówki pochodzą z Ameryki Północnej jak większość jej gatunków. Obecnie uprawiane są w wielu krajach na świecie w tym Chile, Japonii, Argentynie, Anglii, Niemczech, Holandii, Australii, a także w Polsce. Krzewy osiągają do 2,5 m wysokości, kwitną na biało, biało-zielono lub różowo od kwietnia do maja. Owoce dojrzewają od połowy lipca do września, jagody są większe od owoców borówki czarnej.
Borówki obfitują w przeciwutleniacze i należą do owoców o największej ich zawartości. Owoce borówki to witaminowe bomby, bogate w witaminę C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6, E, A, witaminę K, kwas foliowy i duże ilości minerałów jak wapń, magnez, żelazo, cynk, potas, sód, fosfor.
Owoce borówki poprawiają pamięć.
Brytyjscy naukowcy twierdzą, że flawonoidy zawarte w borówce mają pozytywny wpływ na poprawę pamięci. Chronią neurony, poprawiają pamięć i koncentrację. Przeciwdziałają chorobie mózgu i rozwojowi demencji u osób starszych, łagodzą objawy depresji. Owoce dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, usprawniają funkcjonowanie mózgu z lekkim upośledzeniem umysłowym. Na spowolnienie procesu starzenia się mózgu ma wpływ luteina, witamina K, kwas foliowy oraz beta-karoten. Witamina E hamuje zanik umiejętności poznawczych otoczenia.
2. Wspomagają wzrok, chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Czarna jagoda poprawia ostrość widzenia poprzez pobudzenie do aktywności tej części mózgu, która odpowiada za analizę obrazu przekazywanego do mózgu przez oko. Wyciągi z borówki są częstym składnikiem leków i doustnych preparatów odżywczych w okulistyce.
3. Wspomagają pracę układu pokarmowego, garbniki mają działanie antybakteryjne.
4. Działają ochronnie na komórki wątroby, hamują mnożenie się wirusa wątroby typu C. Jedzenie borówek wzmacnia wątrobę, stanowi ochronę w stanach uszkodzenia wątroby.
5. Zmniejszają ryzyko chorób serca.
6. Chronią przed infekcją dróg moczowych.
7. Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu.
8. Borówki mają działanie uspakajające i ułatwiają zasypianie. Herbata z suszonych borówek pita regularnie łagodzi napięcie nerwowe.
9. Owoce borówki zawierają związki niszczące oporne na antybiotyki, Escherichia coli (bakterie beztlenowe). Zawierają związki o działaniu przeciwbiegunkowym.
10. Naukowcy wykazują, że taniny zawarte w borówkach stanowią ochronę przed różnego rodzaju odmianami nowotworów ( rak piersi, tarczycy czy wątroby). Działają przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Taniny znajdują się w zewnętrznych częściach roślin.
11. Chronią przed szkodliwymi skutkami stresu. Naukowcy twierdzą, że długotrwały stres przyczynia się do rozwoju wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca czy zapalenie stawów.
12. Odkażają przewód pokarmowy, regulują trawienie, są pomocne w walce z pasożytami przewodu pokarmowego u dzieci.
13. Obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podwyższają poziom dobrego cholesterolu (HDL).
14. Duża zawartość witaminy C wpływa wzmacniająco na kości, poprawia przyswajalność żelaza.
15. Polifenole z borówek mają wpływ na spalanie tłuszczu, lipoliza wpływa na zmniejszenie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
16. Borówki polecane są kobietom w ciąży, chronią przed nowotworami macicy, mają korzystny wpływ na rozwój płodu.
17. Zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów.
Ciekawostki:
– Według niektórych źródeł borówka jest w diecie człowieka co najmniej od 13 000 lat.
– Stany Zjednoczone są największym producentem borówki amerykańskiej na świecie.
– Brytyjscy piloci Królewskich Sił Powietrznych, w celu poprawy widzenie w nocy, jedli owoce borówki.
– Borówki to doskonały produkt dietetyczny. Sto gramów owoców to 57 kcal, szklanka jagody pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
– Borówki można przechowywać w lodówce około tygodnia.
– Owoców przeznaczonych do spożycia w późniejszym terminie nie należy myć.
– Świeże owoce borówki, wykorzystywane do wypieków, powinny być obtoczone w mące ziemniaczanej, by nie opadały na spód.
– Borówki w stanie zamrożonym można przechowywać przez rok.
– Sok z jagody borówki wykorzystywany jest w celach leczniczych, przy uporczywym kaszlu.
– Borówki zbiera się ręcznie przy pomocy specjalnego grzebienia, a także przy pomocy kombajnu.
– W Europie często owoce uprawia się w tunelach, w celu przedłużenia sezonu zbiorów.
– Polska jest drugim po Hiszpanii, największym producentem borówki amerykańskiej w Europie.
– 85% borówki amerykańskiej uprawianej w Polsce to eksport.
– Z jednego krzewu można zebrać od 6 do 8 kg jagody.
– Najwcześniejsze odmiany owocują w lipcu, średnio-wczesne w sierpniu, późne we wrześniu.
– Łączenie niektórych leków np. przeciwcukrzycowych czy przeciwkrzepliwych z ekstraktem z borówek musi być konsultowana i przyjmowana za zgodą lekarza
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.